Europese Commissie houdt vast aan arbitragetribunalen in TTIP Korte analyse van het aangepaste voorstel van de Europese Commissie

Fecha de publicación:

Korte analyse van het aangepaste voorstel van de Europese Commissie d.d.16-09-2015 − Halfslachtige aanpassingen lossen problemen rond investeerdersbescherming niet op.

Descargas

Analyse ICS voorstel EU (PDF, 900.47 KB)
Tiempo medio de lectura: 15 minutes minutos*

Sobre europese commissie houdt vast aan arbitragetribunalen in ttip

Tipo de publicación
Policy issues

De Europese Commissie probeert de aanzwellende kritiek op het Trans-Atlantisch Vrijhandelsverdrag TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) op halfslachtige wijze te pareren. In september vorig jaar presenteerde de Europese Commissie een aangepast voorstel om tegemoet  te komen aan de kritiek op de omstreden investeringsbescherming (Investor-State Dispute Settlement – ISDS) in handelsverdragen als CETA en TTIP, en lanceerde een nieuw investeringstribunaal onder de noemer ICS: Investment Court System.

Dit nieuwe voorstel lost echter weinig op. De fundamentele kritiek op het arbitragesysteem - ISDS of ICS – blijft onveranderd: het is een oplossing voor een niet bestaand probleem, de rechten van buitenlandse bedrijven worden boven de rechten van binnenlandse concurrenten geplaatst, staten blijven het risico lopen (buitensporig hoge) schadevergoedingen te moeten betalen als ze hun beleid veranderen en nationaal en Europees recht wordt ondergeschikt gemaakt aan de vage en breed geformuleerde bepalingen in het handelsverdrag.
 

Ideas en movimiento

Impulsa nuestra labor

Si deseas apoyar nuestro trabajo, considera realizar una donación. Nos comprometemos a que nuestra valiosa investigación esté accesible sin costo, pero para eso necesitamos de tu ayuda. Si todas las personas que leen nuestro contenido realizan una donación de tan solo €12 podremos apoyar nuestro trabajo durante tres años.

Done Ahora